3asyR: Εργαλείο ανάγνωσης για άτομα με δυσλεξία

Πηγή: Pharma Journal

17/03/2015

Aπό τον Παναγιώτη Γαρουφαλίδη

Φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομάτη

Maria Tsiana, founder.Πριν από λίγες μέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το 3asyR, μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που επιχειρεί να βοηθήσει άτομα με δυσλεξία να διαβάζουν online ευκολότερα και γρηγορότερα.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που προστίθεται στις λειτουργίες του περιηγητή (browser), το οποίο διευκολύνει τους χρήστες με το να μην χάνονται στο κείμενο και να διαβάζουν σειριακά.

Σαν ιδέα βραβεύτηκε τον περασμένο Μάιο στην εκδήλωση Start Up Live της Θεσσαλονίκης ως η καλύτερη web εφαρμογή.

Η ιδρύτρια είναι η Μαίρη Τσιάνα, η οποία μας μίλησε για την ιδέα της και εξήγησε τη λειτουργία της εφαρμογής που για την ώρα διατίθεται σε δοκιμαστική έκδοση.

Μαίρη, τι ακριβώς είναι το 3asyR και πώς λειτουργεί;

Το 3asyR είναι ένα plugin για τον browser Google Chrome και προορίζεται για το κοινό των δυσλεκτικών και των ατόμων με διάσπαση προσοχής, ώστε να διαβάζουν online εύκολα και πιο γρήγορα. Πηγαίνεις στο www.3asyr.com και το κάνεις download. Έπειτα πηγαίνεις σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα της μορφής http:// και πατώντας κλικ εντός της παραγράφου, αυτόματα υπογραμμίζεται και αυξάνεται η γραμματοσειρά, ενώ καθώς σέρνεις το ποντίκι δεξιά, αρχίζεις και μαρκάρεις αυτά που θέλεις να διαβάσεις. Με την υπογράμμιση και το μαρκάρισμα, αλλά και με την αυξημένη γραμματοσειρά δε χάνεσαι στο κείμενο και διαβάζεις σειριακά.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο project;

Είμαι δυσλεκτική και δυσκολεύομαι στο διάβασμα. Χρειαζόμουν ένα εργαλείο να με βοηθάει όταν διαβάζω στο ίντερνετ. Το είχα συζητήσει με έναν φίλο και του άρεσε η ιδέα μου. Έτσι, όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει το Start Up Live της Θεσσαλονίκης, με προέτρεψε να το κάνω και πήγα να την παρουσιάσω. Ουσιαστικά, με το 3asyR μεταφέραμε την εμπειρία του εντύπου διαβάσματος στον διαδικτυακό. Δηλαδή του να έχεις την δυνατότητα να υπογραμμίζεις και να μαρκάρεις το κείμενο που διαβάζεις όπως στο βιβλίο.

Πώς υλοποιήσατε το έργο; Συμμετείχατε σε κάποιο πρόγραμμα για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups);

Ο Αλέξανδρος Μπινόπουλος, ο οποίος είναι προγραμματιστής, ανέλαβε την ανάπτυξη του εργαλείου, η Βασιλική Χρυσοβιτσιότη τα γραφιστικά και ο Μάρτιν Πέτροφ το γραφείο τύπου και τις επαφές στο εξωτερικό. Εγώ έχω αναλάβει το μάρκετινγκ, τη διαχείριση, την οργάνωση καθώς και τη στρατηγική. Όχι, δεν έχουμε πάρει κάποιο funding ακόμα, είναι το επόμενο βήμα που θέλουμε να κάνουμε ώστε να διευρύνουμε τις δυνατότητες της πλατφόρμας.

Ποια ευελπιστείτε να είναι τα αποτελέσματα από τη διάδοση της εφαρμογής;

Λανσάραμε το 3asyR πριν λίγες μέρες. Ακόμη δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Ελπίζουμε όμως να αρέσει στο κοινό και να βοηθήσει πραγματικά χρήστες με μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε δυσλεκτικός έχει και τον δικό του τρόπο ανάγνωσης, εμείς όμως θέλουμε να προσφέρουμε μια σειρά από βοηθήματα για όλους.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο με δυσλεξία στην Ελλάδα;

Τα δυο κυριότερα προβλήματα των δυσλεκτικών γενικότερα είναι η ανάγνωση και η γραφή. Η δυσλεξία όμως περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα όπως διάσπαση της προσοχής, παραλήψεις γραμμάτων και δυσκολία στην απομνημόνευση. Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ο καθένας πέραν αυτών σίγουρα διαφέρουν. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με την αναγνωση. Σκεφτόμαστε βέβαια να διευρύνουμε τα εργαλεία του 3asyR και να έχουν οι χρήστες ακόμη περισσότερα στη διάθεσή τους.


×